Η οικονομία της Υγείας


Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

Οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Υγεία τελευταία, έως τώρα είναι καθαρτικές. Τα κακώς κείμενα καλώς και πρέπει να διαγραφούν και μαζί με αυτά, ενέργειες όπως οι συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων, αλλαγή του είδους του Κέντρου Υγείας που αυτά θα εξυπηρετούν, μετακίνηση υπαλλήλων σε Μονάδες Υγείας πιο κεντρικές κλπ είναι σίγουρα στο σωστό δρόμο. Όμως στο πλαίσιο αυτό, πολλές φορές αγνοούμε τη δυναμική ενός κλάδου και πως αυτός θα μπορέσει να συντελέσει στην τρομερή αύξηση των εσόδων και –το πιο σημαντικό- στην καταγραφή αυτών. Ίσως το πιο σημαντικό να είναι ένα τρίτο, απόρροια της καταγραφής, που θα είναι η αλλαγή λειτουργίας του κράτους σε κάτι πιο ανθρώπινο και οργανωμένο.

web_service

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ασθενή, μισθωτό πχ δικηγόρο. Πληρώνει τις εισφορές του στο ταμείο νομικών (η εταιρεία του  δλδ, εκτός αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε πηγαίνει και τις καταβάλλει στο Ταμείο του αυτοπροσώπως). Αν ασθενήσει, έχει κάλυψη ΕΟΠΠΥ, αφού ο κλάδος Υγείας των περισσότερων ταμείων που πλέον έχουν συμπτυχθεί (πχ το ΕΤΑΑ έχει τους μηχανικούς, νομικούς, υγειονομικούς κλπ) είναι πλέον στον ΕΟΠΠΥ, και θα πρέπει να πάει σε κάποιο γιατρό που θα του δώσει το τριπλότυπο (μιλάμε για μισθωτό, όπως είπαμε στην αρχή) το οποίο εν συνεχεία θα το δώσει στην εταιρεία του, ανάλογα με το αν η άδειά του καλύπτεται, ώστε κλπ κλπ…. Αν πάει σε νοσοκομείο, η άδεια του θα πρέπει να πάρει υπογραφή από ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ, να το δώσει εν συνεχεία στην εταιρεία του, ώστε ανάλογα κλπ κλπ. Αν στα παραπάνω υπάρχει η περίπτωση ασθενή με πάνω από κάποιες μέρες  άδειας (15) τότε θα πρέπει να πάει στο ΙΚΑ, να περάσει επιτροπή, να περάσει στις παροχές για να πληρωθεί κοκ. Μιλάμε για άλλον ένα κύκλο χαρτούρας, χαμένων μετακινήσεων, πολλών υπογραφών, επιτροπής για έγκριση άδειας και –το σπουδαιότερο- ταλαιπωρίας για τον ασφαλισμένο. Η σωστή Υγεία συνεπάγεται με τη σωστή εξυπηρέτηση του ασθενή (αυτό είναι αυτονόητο θεωρώ). Πέρα από την ταλαιπωρία του ασφαλισμένου όμως, υπάρχουν λεφτά, άλλα χαμένα και άλλα μη καταγεγραμμένα. Για ποιον θα με ρωτήσετε; μα για το κράτος φυσικά!

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυσικά βοηθά. Όπως ακόμα και οι τόσες πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων σε νοσοκομεία, συμβεβλημένες κλινικές, ιατρεία, κ.α. Όμως πόσες από αυτές παρέχουν πραγματικά data. Και όταν λέμε πληροφορία εννοούμε αξιοποιήσιμη πληροφορία.

Οι συμπτύξεις νοσοκομείων και η υποτιθέμενη αλλαγή στον τομέα της Υγείας έχουν νόημα μόνο αν μπορούν να παρέχουν έσοδα. Η υγεία είναι για τον Έλληνα ότι είναι το σουβλάκι ή μάλλον καλύτερα το delivery. Ο έλληνα πληρώνει για την Υγεία του. Αυτό θέλω να πω.

Όποτε δηλώσεις όπως “αν δε μπουν τα γενόσημα στο σύστημα υγείας, αυτό θα καταρρεύσει”, αγνοούν το γεγονός πως τα έσοδα από το σύστημα υγείας, μπορούν να καταγραφούν και να αυξηθούν. Μα πως, θα με ρωτήσετε. Ας το δούμε αναλυτικότερα.

Ο έλληνας ασθενής προσδιορίζεται με τον ΑΜΚΑ του.

Όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο και θέλει να εξεταστεί από εξωτερικά ιατρεία κλείνει ραντεβού τηλεφωνικά για μετά από μερικές μέρες και όταν έρθει εκείνη η μέρα, το νοσοκομείο του βγάζει μια καρτέλα για τη δική του βάση δεδομένων (ξεκινάει το παράλογο σιγά σιγά…- αφού το κάθε νοσοκομείο έχει το δικό του ξεχωριστό σύστημα) και ο ασθενής μπορεί πλέον να εξεταστεί από το γιατρό. Αν οριστεί επανεξέταση τότε πάλι, ο ασθενής πάει νοσοκομείο σε μερικές μέρες και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Η επίσκεψη κοστίζει 5 ευρώ και τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία συνταγογραφούνται. Το ΑΜΚΑ χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά στη συνταγογράφηση μόνο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τα λεφτά που πλήρωσε ο ασθενής καταγράφηκαν μόνο στο σύστημα μηχανογράφησης του νοσοκομείου που δεν έχει καμία σχέση με κανένα άλλο σύστημα οποιουδήποτε άλλου νοσοκομείου. Δηλαδή αν ο ασθενής πάει από ένα νοσοκομείο σε ένα άλλο, η καρτέλα του θα είναι διαφορετική με ότι αυτό συνεπάγεται (το ιστορικό του είναι διάσπαρτο ανά τα νοσοκομεία που έχει επισκεφτεί, τα λεφτά που έχει πληρώσει δε φαίνονται πουθενά ή επίσης τα λεφτά που χρωστάει δε φαίνονται πουθενά, η ταλαιπωρία του είναι δεδομένη αφού αν μπει το ΙΚΑ στη μέση –λόγω πχ ενδεχόμενης αναρρωτικής- θα πρέπει να φέρει μαζί του χαρτιά από την αναρρωτική άδεια, να πάρει υπογραφή από ελεγκτή ιατρό του ΙΚΑ από το νοσοκομείο ώστε αν περάσει από επιτροπή για άδεια άνω των 15 ημερολογιακών ημερών  κλπ κλπ…ουφ κουράστηκα και να τα γράφω).

Αυτό είναι το απλό παράδειγμα.

Το ΙΚΑ είναι ο ενδιάμεσος φορέας όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες του ασφαλισμένου μισθωτού και του εργοδότη του. Αφενός για να πιστοποιήσει την άδεια π.χ. που έχει δοθεί από ένα νοσοκομείο αφετέρου να φροντίσει να πληρωθεί ο ασφαλισμένος. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μισθωτό υπάλληλο ασφαλισμένο σε κλάδος Υγείας ΕΟΠΠΥ. Πόσους όμως –σε αριθμό- ασθενείς εξυπηρετεί ουσιαστικά; μάλλον έχω μια καλύτερη ερώτηση; πόσους – σε αριθμό- ασφαλισμένους εξυπηρετούν τα νοσοκομεία;

Φανταστείτε (ας πάρουμε το ιδανικό σενάριο) να χρειαστείτε περίθαλψη και είστε ασφαλισμένος (εννοείται). Πάτε στο νοσοκομείο, δείχνετε τη ταυτότητά σας και δίνετε τον ΑΜΚΑ σας. Το νοσοκομείο ενημερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση  για όσα φάρμακα χρειαστεί και επιπλέον σας ενημερώνει το λογαριασμό σας για αυτά που πληρώσατε δλδ την επίσκεψη (μια γραμμή θα είναι στο ιστορικό συναλλαγών σας με το κλάδο της Υγείας –  όπως η κίνηση του λογαριασμού μας σε οποιαδήποτε τράπεζα), εσείς πληρώνετε με πιστωτική κάρτα (εδώ γελάμε..) και πηγαίνετε σπίτι. Αυτόματα, αφού το έξοδο αυτό θα πρέπει να θεωρείται ιατρική δαπάνη με ένα datalink ενημερώνεται το gsis.gr. Το ΑΜΚΑ είναι συνδεδεμένο με το ΑΦΜ και όταν ο ασθενής-φορολογούμενος, θα χρειαστεί να συμπληρώσει ηλεκτρονικά το E1 του έτους, το κουτάκι των ιατρικών δαπάνων που δικαιολογούνται θα είναι ήδη συμπληρωμένο. Εξυπακούεται ότι καθημερινά ο πολίτης μπαίνοντας στο gsis.gr θα έχει τη δυνατότητα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά πλέον τις αποδείξεις που έχει παραλάβει για τις υπηρεσίες που έχει πληρώσει…σα μια κίνηση λογαριασμού τραπέζης. (Μήπως παραείναι καλό το σενάριο για να είναι αληθινό? )

Παράλληλα το νοσοκομείο ζητά από τον ΕΟΠΠΥ να πληρωθεί. Όλες οι κινήσεις (χρεώσεις και πιστώσεις) γίνονται ηλεκτρονικά είτε από τη πλευρά του νοσοκομείο είτε από αυτή του ΕΟΠΠΥ χρεώνοντας αντίστοιχα ΑΦΜ.

Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος ή δεν έχει πληρώσει τις εισφορές του ή δεν έχει τακτοποιήσει τις εισφορές του με το Ταμείο του (σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα ακόμα datalink μεταξύ της βάσης του ΑΜΚΑ με τη βάση που κάθε Ταμείο κρατά για τις εισφορές των ασφαλισμένων του, η οποία θα δείχνει αν ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος ή όχι), τότε προφανώς θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο αν πληρώσει αυξημένη τιμή επίσκεψης ή νοσηλείας, από αυτήν του ασφαλισμένου. Και στη περίπτωση αυτή, θα ενημερώνεται αυτόματα η gsis.gr τόσο για τις δαπάνες του ασφαλισμένου όσο και για την ασφαλιστική ενημερότητά του. Το μόνο που έχει να γίνει πέρα από τα datalinks είναι όλα τα ταμεία να μπουνε στο syzefksis ώστε να έχουν Internet και να σουλουπωθούν οι βάσεις δεδομένων τους για τις εισφορές των ασφαλισμένων τους. Έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει να γίνεται γνωστός ο αριθμός των ασφαλισμένων, ενήμερων και μη.

(σε αυτή τη περίπτωση -που περιγράφεται παραπάνω- και προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, θα μπορούσε ο ανασφάλιστος ασθενής –σε περίπτωση επέμβασης- να πληρώνει ένα 30% του ΚΕΝ, όπως έτσι και αλλιώς κάνουν οι ασφαλισμένοι ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν μια επέμβαση λόγου χάρη σε ιδιωτική κλινική. Ας είναι το ίδιο ποσοστό και για τους ανασφάλιστους … σαν να είχαν δλδ ασφάλιση αλλά να επέλεγαν δημόσιο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο προφανώς δε θα πάρει λεφτά από τον ΕΟΠΠΥ αφού ο ασθενής είναι ανασφάλιστος αλλά θα πάρει από τον ασθενή (30% ενός ΚΕΝ δεν είναι λίγο) και παράλληλα συναγωνίζεται ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έτσι και αλλιώς θα ζήταγαν πολύ περισσότερα χρήματα από τον ασθενή (όλο το ΚΕΝ σε περίπτωση ανασφάλιστου ασθενή). Αν η παραπάνω περίπτωση αφορά απλή επίσκεψη το ποσό δεν θα ήταν 5 ευρώ όπως του ασφαλισμένου, αλλά 30ευρώ (έτσι και αλλιώς, ελάχιστους ιδιώτες γιατρούς βρίσκεις πλέον σε τέτοια τιμή, οπότε ας την ορίσουμε κάπου εκεί την τιμή).  Αυτό το μέτρο αυτόματα κάνει το νοσοκομείο να λειτουργεί καθημερινά ολοήμερα, να κάνει χειρουργεία τα απογέματα, εξαλείφεται σταδιακά το φαινόμενο γιατροί δημόσιων νοσοκομείων να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές και κυρίως κάνει το σύστημα δικαιότερο. Αν είσαι ασφαλισμένος, θα έχει τις παροχές που δικαιούσαι. Αν δεν είσαι πάλι θα τις έχεις, αλλά θα πληρώσεις κατιτίς παραπάνω.

Τέλος, αν ο ασθενής πάει σε ιδιώτη ιατρό – πάλι αυτός θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο για τυχόν φάρμακα όσο και για τη χρέωση του ασθενή. Η συναλλαγή θα καταχωρείται πλέον όχι μόνο σαν ιατρική δαπάνη για τον ασφαλισμένο αλλά και σαν έσοδο για το γιατρό, αφού πλέον και η καρτέλα του ιδιώτη γιατρού θα έχει datalink με τη gsis και θα μπορεί να βλέπει (ο γιατρός) ανά πάσα στιγμή του έτους πλέον πόσα λεφτά δηλώνει αυτόματα στην εφορία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι έτσι θα μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή αφού πλέον και ο ασθενής θα ζητάει την απόδειξη (ώστε να ενημερωθεί ο δικός του λογαριασμός – εκείνο το κουτάκι στο Ε1 που λέγαμε νωρίτερα) και ο γιατρός θα ξέρει τι φόρος του αναλογεί και το κράτος τι πρέπει να εισπράξει. Ειδικά σε περιπτώσεις πχ οδοντιάτρων, που δε συνταγογραφούν και τα λεφτά τους είναι μαύρα ως επί το πλείστον, η παραπάνω λύση θα βοηθούσε.

Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει –σύμφωνα με τη δική μου γνώμη, να καταργηθεί ο σύνδεσμος του ΙΚΑ όσον αφορά διοικητικού τύπου υπηρεσίες και επίσης ειδικότητες που διατηρεί και στην ουσία είναι άχρηστες να καταργηθούν (δε νομίζω για καρδιολογικό πρόβλημα να κλείσεις ραντεβού σε πολυιατρείο του ΙΚΑ με αντίστοιχης ειδικότητας ιατρό… μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια).

Θα επανέλθω με προτάσεις για τους ιατρούς (συμβεβλημένους με ΕΟΠΠΥ και μη) σε επόμενο άρθρο.

Σας ευχαριστώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: